2½-dygn norr om Azorerna

Jaha ja, då är man här ute på det stora havet Atlanten igen. Sedan vi lämnade Ponta Delgada på Azorerna så har vi redan varit ute i 2½ dygn. Just nu är klockan 22.00 UTC. Det är väldigt disigt och duggregn. Vinden minskade när regnet kom så vi gör cirka 5,5 kn. Vi håller en kurs på cirka 45 - 50°, dvs nästan rakt mot Englands sydvästra udde. Vi har gått 318 nm och har kvar till udden 823 nm, cirka 8 dygn (eller färre hoppas jag) till om vi fortsätter i denna takten.
Vår resa började ganska behagligt men på nordöstra sidan av ön San Michel gick vi lite nära land, för att inte få en gipp, och vi fick då känna av riktigt kraftiga fallvindar från de höga bergen. Det blev lite stökigt ett tag men efter en stund hade vi allt under kontroll igen. Sedan böjrade det att regna ganska ordentligt men vi hade i alla fall en del vind.
Första natten var okay, inga problem. Vi hade inför natten revat storseglet, safe sailing!
Andra dagen bjöd på växlande vind och lite sol men mest moln med lite lagom vind. Vi försöker att gå mer mot norr än vad vi kanske egentligen behöver men detta för att slippa motström utanför Portugal´s kust samt att så fort som möjligt komma in i Golfströmmen och där oftast vinden är bättre. (Allt enligt den litteratur vi tagit del av)
Andra natten var bättre än den första. Lite lugnare och på tidig morgon gick vi för motor i två timmar.
Idag var den bästa dagen hittills. Ganska mycket sol men hela tiden snabba förändringar. Imorse fick vi plöstligt dimma men den varade bara någon timme. Skönt att slippa den så snabbt.
Ganska bra vind idag och nu på kvällen gippade vi storen och är alltså nu på väg rakt mot England.
Nu hoppas vi att denna natt blir bra och utan problem.
Jag vet inte om vi har ett problem med laddningen av batterier. Laddningsspänningen är bara 13.00 volt, tidigare så har vi haft närmare 14,00 volt. Hur som helst laddar vi........ Motorn går just nu men utan växel i.
Idag kom de första delfinerna på denna etapp. Det var cirka 10 stycken men tyvärr så stannade de inte så länge runt båten.
Vi mår alla bra!! Ingen är sjösjuk.
Med min nya crew fungerar det mycket bra så vi har en trevlig stämmning ombord.
Tredje dagen i följd vi äter grillad kyckling som vi köpte färdiggrillad i Ponta Delgada. Det finns fortfarande kvar så det blir nog kyckling imorgon också. Vi har även färdigstekta kycklingfileer som får bli middag onsdag och torsdag?? Man får ta en C-vitamin så man inte får sjöbjugg.......
Lotta och jag har gjort våra pass tillsammans och då förstån har Elina och Hans haft sina pass tillsammans. Imorgon byter vi partner för tre dygn och därefter byter vi partner igen......
Vår position just nu är 41°59.5N samt 21°29.6W.
Inget mer att rapportera efter dessa första enkla och trevliga dagar. Hoppas att detta håller i sig i minst 2 veckor till.

Kommentarer
Postat av: Eva

Hej på er! Åh vad jag blev glad att höra från er!! Och INGEN är sjösjuk! Visste väl det Hanseman!! Känns bra att ni har det ganska bra och inga större katastrofer, hoppas resten av resan blir minst lika bra med fin segling och inga stormar! Fortsätt ha det så och toppen att ni trivs tillsammans i crew.. trots partnerbyten..Här har varit sommar ett par dagar men nu lite svarlare, jag befinner mig också oftast på Havet, igår o imorgon Sandhamn men får betalt för det! Stor kram till er alla 4:a men störst till Hans från mig! Sköt om er därute!!Följer med spänning bloggen! Eva

2011-06-14 @ 10:09:28
Postat av: Per , Helsingborg

Kul att ta del av bloggen. 13v. laddning är ju lite för en generator , men det är ju amperen som räknas. Hoppas ni inte får problem. Kolla kablarna så ni inte har spänninsfall från generatorn till bat. (max c:a 1-1,5v vid full laddning) Får generatorn kylning tillräckligt (vid het generator sjunker utspänningen) La inte motorumsfläckten av innan eller ni har fixat det?

Ha en bra segling

Per

2011-06-14 @ 13:41:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback